Za objavo komentarjev se je potrebno prijaviti

#1 13.06.2010 10:29

mateja.janc
Administrator

Jesen 2010

Kot en mož bomo podprli najboljšega faraona vseh galaksij, da ostane na zlatem prestolu na veke vekomaj in nam gradi piramide v svojo večno slavo.

Tekavčičeva: Še vedno si želimo skupnega kandidata levice za ljubljanskega župana

Slovenija - sobota, 12.06.2010 18:25 Tekst: (sta)

Ljubljana - Glede na to, da SD kot najmočnejša stranka v koaliciji deli tudi odgovornost za slovensko levico, v stranki po besedah predsednice njenega ljubljanskega mestnega odbora Metke Tekavčič še naprej želijo, da bi se stranke levice dogovorile za skupni nastop na prihajajočih lokalnih volitvah v Ljubljani in za skupnega kandidata.

Kot je Tekavčičeva poudarila v nastopu na rednem srečanju SD v ljubljanskem Mostecu, je bilo v teh dneh veliko ugibanj, ali bo SD objavila kandidaturo za županjo ali župana na letošnjih lokalnih volitvah v Ljubljani. Glede na to, da je SD najmočnejša stranka v koaliciji in znotraj levice, ki deli tudi odgovornost za slovensko levico, želi po njenih besedah enako odgovorno ravnati tudi na teh volitvah.

Zatrdila je, da prav zato v stranki danes ne morejo in ne želijo povedati, kdo bo njihov kandidat ali kandidatka, kajti še vedno si želijo, da bi se stranke na levici uspele dogovoriti o tem, kako bodo skupno nastopile in kdo bo njihov skupni kandidat, "seveda na način, da bodo stranke lahko delovale tako, kot se za parlamentarno demokracijo spodobi".

Tekavčičeva je povedala, da je SD odgovorna stranka, ki spoštuje parlamentarno demokracijo in vedno želi, da se v parlamentu in v vseh organih odločanja sliši njihov glas, s katerim zagovarjajo socialnodemokratske vrednote.

"V mestnem svetu potrebujemo močno socialdemokratsko skupino, kajti ni vzorno, da v našem mestu svetnice in svetniki prevečkrat molčimo, ko se odloča o pomembnih vprašanjih," je povedala zbranim, med katerimi je bil tudi sedanji ljubljanski župan Zoran Janković.

Tekavčičeva je zagotovila, da v Ljubljani podpirajo večino projektov, ki jih je začel Jankovič, ter tudi tiste, ki sta jih začeli že prejšnji županji Vika Potočnik in Danica Simšič (SD) in so se v tem mandatu zaključili.

Prva dama ljubljanskega SD pravi, da želi SD enako odgovorno ravnati tudi naprej, "tudi sedaj, ko so v glavnem mestu nekatera odprta vprašanja, ki terjajo dogovore z državo".

Zatrdila je, da so v SD vedno podpirali in še naprej podpirajo projekt stadiona v Ljubljani, zato se morajo skupaj dogovoriti o nastalih problemih, "tudi tistih, ki niso potrebni in do katerih je prišlo zato, ker se nismo začeli pravočasno pogovarjati".

Premier Borut Pahor medtem na vprašanje, ali podpira Jankovića za nov mandat na čelu ljubljanske mestne občine in kakšna je njegova ocena Jankovićevega županovanja, ni želel odgovarjati. Dejal je, da je to pristojnost mestnega odbora SD.

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/ … 1042366576

Odsoten

#2 14.06.2010 09:30

mateja.janc
Administrator

Re: Jesen 2010

Večni predsednik OK bi večnega župana.

Janković razklal SD

* Ljubljana
    * 14.06.2010, 06:30
    * Ksenija Koren, Goran Novković

Župan. Večini v SD se zdi prav, da ima največja stranka svojega kandidata v prestolnici.

Župan Zoran Janković svoji predhodnici Danici Simšič ni dovolil, da bi mu okoli vratu obesila trak z napisom SD. Na piknik SD v Mostec je prišel med prvimi, pol ure pred Pahorjem.

Podpreti župana Zorana Jankovića ali poiskati svojega kandidata za jesenske lokalne volitve je dilema, ki je v največji stranki v državi SD še niso rešili.

Vrh stranke se v vprašanje ne želi vmešavati. “To se bo odločila mestna raven stranke,” je predsednik SD Borut Pahor odvrnil na vprašanje, ali bodo podprli Jankovića.

Pahor o Jankoviću molči
Oceniti ni želel niti, ali je Janković dober župan. Neuradno je sicer slišati, da se Pahor v izbiro kandidatov za lokalne volitve ne želi vmešavati zaradi očitkov, ki jih je bil v SD deležen zaradi kandidatne liste na lanskih evropskih volitvah. Odgovoru na vprašanje o Jankoviću se je izognil tudi generalni sekretar SD Uroš Jauševec, ki velja za enega od vplivnejših članov stranke: “Ker sem občan Občine Radovljica, se mi o tem, ali je Janković dober župan, ni treba izrekati.”

Janković na pikniku SD
Nejevoljen je bil ob vprašanju, ali je prišel po podporo za jesenske lokalne volitve, tudi Janković. Na vprašanja ni želel odgovarjati.

Tako tudi nismo izvedeli, ali se je strankarskega piknika največje vladne stranke skupaj s podžupanom Alešem Čerinom in direktorjem mestne uprave Vasjo Butino udeležil, da bi poskušali člane vlade prepričati, naj Mestni občini Ljubljana vendarle odobri 20 milijonov za stadion v Stožicah.

Naj ima SD svojega kandidata ali podpre Jankovića? Je dober župan?
"Sem član velike stranke in velike stranke imajo po mojem svoje kandidate. Janković v meni vzbuja mešane občutke. Všeč mi je njegov pogum (za investiranje), niso mi pa všeč posledice tega njegovega poguma, ker je pogumen ob nepravem času," Dušan Kumer, poslanec SD, zanika, da bi bil sam kandidat.

"Z gospodom Jankovićem se pogosto ne strinjam. Na nekaterih področjih je še kar uspešen. Osebno bi izbrala kandidata, ki bi dal sociali bistveno večji posluh, kot je bil do zdaj," Danica Simšič, nekdanja županja in mestna svetnica SD.

"Po mojem mnenju moramo kot največja stranka v državi imeti svojega kandidata. V igri je kakih deset imen, več moških," Anton Colarič, poslanec SD.

"V danem trenutku bi bilo najbolje, da podpremo lastnega kandidata," Janjo Klasinc, poslanko SD, je vprašanje, ali bo kandidirala za županjo, nasmejalo.

"Meni bi se zdelo najbolj primerno, da bi bil Janković skupni kandidat levice," Janez Kocijančič, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

http://www.zurnal24.si/osrednja-sloveni … 255/clanek

Odsoten

#3 27.07.2010 14:35

mateja.janc
Administrator

Novice.Dnevnik.si Novice/Slovenija
S svojo listo: Janković na volitve brez predvolilne koalicije

Slovenija - torek, 27.07.2010 13:46 Tekst: (sta)

Ljubljana - Na lokalne volitve bo ljubljanski župan Zoran Janković šel s svojo listo oz. brez predvolilne koalicije. Na novinarski konferenci je pojasnil, da z LDS in Zaresom in imel in pred volitvami tudi ne bo imel nikakršnih tovrstnih pogovorov. Večina kandidatov na njegovi listi ostaja ista, prav tako se ne namerava odpovedati dosedanjim podžupanom.

"Pred mesecem in pol sem imel listo še enkrat v celoti zbrano, vseh 45. Večina bo ostala ista tudi na teh volitvah," je povedal župan in dodal, da bodo morda le neka nova "zanimiva imena".

Zavrnil je namige, da naj bi LDS po Jankovićevi morebitni zmagi prevzel podžupansko mesto. "Imam tri podžupane in podžupanjo in vsi štirje ostajajo," je zatrdil. Ocenil je, da brez prispevka Jadranke Dakić na finančnem področju ne bi bilo mogoče izvesti vseh projektov kljub manj sredstvom.

"Janez Koželj bo ostal zapisan v zgodovini Ljubljane," je prepričan Janković. Pojasnil je, da je Koželj "vrnil življenje v stari del mesta in vrnil življenje k Ljubljanici". Podžupan Aleš Čerin je po županovih besedah dobro skrbel za kadrovanje in odnose s tujino, podžupan Jani Möderndorfer pa za odnose s četrtnimi skupnosti - z Ljubljančani. "Moji podžupani in podžupanja so nepogrešljivi," je pristavil Janković.

Povedal je tudi, da bo sicer vesel vsake podpore pred volitvami, a vnovič obljubil, da pred volitvami ne bo nobenega dogovora z drugimi listami. Na vprašanje, ali bodo torej dogovori po volitvah, pa je odvrnil, da ve, s kom zagotovo ne more biti dogovora, a tega natančneje ni pojasnil. Predvolilno pisarno namerava Janković odpreti 22. avgusta, in sicer na Mestnem trgu, a ne v hiši MOL. Podpise pa bo, kot je napovedal, začel zbirati 31. avgusta.

Komentiral je tudi predlog Mojce Kucler Dolinar, ki bo kandidatka NSi za ljubljansko županjo. Ta je pred dnevi dejala, da mora MOL čim prej koristno uporabiti vse proste površine v svoji lasti. Tako naj bi prazne prostore v lasti MOL, ki jih je po njenih besedah 490, začeli uporabljati z oddajanjem v najem zainteresiranim podjetnikom za izvajanje kakršne koli gospodarske dejavnosti. Proste površine bi po potrebi oddali tudi za minimalno najemnino, je napovedala.

Njene izjave je Jankovič ocenil kot "zelo poceni populizem". "Mojca Kucler Dolinar ne ve, o čem govori," je dejal. Po njegovih besedah toliko prostorov niti ni, poleg tega pa mora občina po zakonu občinski prostor oddati na podlagi cenitve. Spomnil je, da je bila Kucler Dolinarjeva tudi članica vlade in bi lahko predlagala spremembo tega zakona.

Poleg Jankovića in Kucler Dolinarjeve sta sicer doslej nastop na županskih volitvah napovedala še predsednica ljubljanske organizacije DeSUS Meta Vesel Valentinčič in mestni svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek.

http://www.dnevnik.si/novice/slovenija/1042376695

Odsoten

#5 30.08.2010 22:54

mateja.janc
Administrator

Komentar bralca pod člankom v Dnevniku. Ne vem, ali drži ali ne - preverite sami.

slomandeljc ponedeljek, 30.08.2010 ob 09:13

Dragi zig06, drugih programov nisi mogel slišati ker jih mediji ne objavijo. Od začetka julija ima NSi-jeva kandidatka za županjo Ljubljane, bivša ministrica Mojca Kucler Dolinar, vsak petek novinarsko konferenco na kateri predstavi problematiko in rešitve določenega področja. Mediji povzetkov ne objavljajo, pa čeprav je to čas kislih kumaric. Do vsebine lahko prideš le preko njihove internetne strani. To je dejansko stanje v naši Sloveniji in kot pravi Pahor smo taki svetilnik v Evropi. Pregledal sem dostopne strani ostalih kandidatov, ki pa so kot kaže poletni čas izkoristili za sončenje.

Odsoten

Noga deske